Vanochtend heb ik aan Baba gevraagd wat hij namens Here Bugu en Stichting Rondom Baba te zeggen heeft. Hieronder zijn antwoord:
Mali heeft zijn culturele en morele waarden langzaam verloren vanaf de tachtiger jaren.
Mali is niet in staat om de twee volgende negatieve ontwikkelingen tegen te houden;
1.
de radicale islamieten beschikken over grote financiƫle middelen om hun doel na te streven: islamisering van de wereld. Zij komen de arme landen binnen en bieden beurzen aan arme Malinesen om te studeren in het buitenland aan fundamentalistische koranscholen. Ze bouwen overal nieuwe moskees en ook daarvoor betalen ze de bevolking om dat toe te staan. Als je geen eten en geen werk hebt dan heb je niet veel keus. De nieuwe, jonge imams komen terug en dwingen de bevolking hun leer op. De bevolking doorziet het wel maar weet niet hoe dit te stoppen, er is niets anders, geen alternatief.
2.
de malinese autoriteiten die rijk zijn geworden sturen hun kinderen naar het buitenland om te studeren terwijl de kinderen hier niet naar school kunnen, de scholen die er zijn voortdurend staken omdat de leraren niet betaald worden.
Vervolgens komen de rijken afgestudeerd terug en vertellen de jonge mensen hier hoe het moet vanuit het westerse kapitalistische gedachtengoed . een gedachtengoed dat nergens aansluit op de waardevolle oude waarden en normen. Een gedachtengoed dat te zien is in de reclames en westerse soaps op televisie. Een gedachtengoed dat de hoogste prioriteit geeft aan het hebben van een brommer, een auto, telefoon, televisie enz.
Baba zegt:
Wij hebben geen keus tussen de twee. Alle mooie waarden die we geleerd hebben van onze ouders en voorouders en die onze cultuur zo prachtig heeft gemaakt dat westerlingen hier graag op bezoek komen gaan verloren.
We willen ons ontwikkelen maar de radicale islam gooit ons terug terwijl de nieuwe cultuur uit het westen eenzijdig wordt toegepast en misbruikt. Welke keus hebben we?
HERE BUGU
Op Here Bugu brengen we mensen samen uit alle aanwezige religies, uit alle etnische groeperingen. We leren dat we hetzelfde zijn en we brengen elkaar weer in contact met onze natuurlijke cultuur. We zoeken samen de weg naar nieuwe waarden en normen die ons kunnen verlossen uit de armoede.
Wat kunnen jongeren doen als er geen werk is, geen opleiding, geen opvoeding?
Op Here Bugu creƫren we de ruimte waar mensen opgeleid en opgevoed kunnen worden ook door mensen uit het westen die zich met ons willen verbinden en hun kennis met ons willen delen maar niet opleggen. Ons windmolenproject in samenwerking met Nederlandse ingenieurs (www.I love windpower.com) is daar een goed voorbeeld van.
Het westen moet ook weten dat alle mensen die aan de moskee vastgekleefd zitten mensen zijn zonder werk, zonder inspiratie, zonder toekomstperspectief.
Help ons een alternatief te bieden naast de onmogelijke keuze tussen twee kwaden.
Het motto van Here Bugu is: wij maken uit de nood een deugd. We zitten nu in een afschuwelijke en angstige situatie. Maar die maakt ook duidelijk waar het probleem ligt en dat het niet alleen een Malinees probleem is.
Een verhaal dat we hier aan de mensen vertellen is het volgende:
Een oude grootvader vertelt aan zijn kleinzoon: “lief kind, er speelt zich een oorlog af tussen twee wolven in de harten van alle mensen. De ene wolf is de wolf van het kwaad, van de jaloezie, de haat; de andere wolf is de wolf van de liefde, het respect, mededogen en schoonheid”.
Het kind denkt hier even over na en zegt dan: “maar grootvader, wie van de twee gaat er winnen?”.
De grootvader strijkt het jongetje over zijn hoofd en zegt:
“dat hangt ervan af welke wolf je te eten geeft”.
Op Here Bugu weten we welke wolf we te eten geven maar we kunnen het niet alleen.
Ik vraag iedereen die zich met ons verbonden voelt door deze woorden ons te helpen, moreel maar ook door een kleine maandelijkse bijdrage. We werken alleen met ondersteuning van priveefondsen en vrienden en sympathisanten die ons steunen met een maandelijkse bijdrage: kijk op donatie op wwww.rondombaba.nl