zondag 15 juli 2018

Tien jaar Here Bugu


Eind 2018 bestaat Here Bugu 10 jaar. We begonnen met één hectare, in 2015 konden we de tweede hectare aankopen en nu in 2018 kunnen we er nog twee hectares bijkopen. Een emotioneel moment voor Baba en mij. Ik herinner me dat we in 2009 al zeiden dat we graag deze vier hectares wilden hebben om werk te kunnen bieden voor veel mensen en ruimte voor alle activiteiten. En nu is het zo ver!
Kijk naar de indrukwekkende foto's. En alles door de medewerkers zelf gebouwd en aangelegd.
eind 2008

2012, de eerste hectare bebouwd


tweede hectare (links) erbij en beplant
3e en 4e hectaren die voornamelijk zullen worden gebruikt als landbouwgrond.
Een tweede watertoren
De werkzaamheden aan de tweede watertoren zijn in volle gang. Anderhalve meter de grond in gaat de betonnen verankering. Deze watertoren zal aangesloten worden op de tweede diepe put die voldoende water geeft voor de landbouwgrond.

Nianfo de meestersmetselaar heeft de leiding

Diarra is verantwoordelijk voor het ijzervlechtwerk
Hierom heen gaat de bekisting waar het cement in wordt gegoten
De rijst
Afgelopen maand is het tweede gedeelte van de rijst en gierst van de rijstactie van december 2017 verdeeld over de gezinnen om Here Bugu heen. Het gebeurde in het donker voor de voorzichtigheid. De zakken werden zonder ceremonies bij de families afgeleverd. Hun dankbaarheid was groot.


De hitte
Er werd dit jaar veel geklaagd over de hitte. Sedou zei dat ze soms niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. Sommigen op Here Bugu vonden een oplossing:


De foto's van Sedou
Sedou beschouwen we als onze hoffotograaf. Ooit vroeg ik hem foto's te maken van de ambachten.
Daaruit ontstond een mooi boek dat ik voor hem maakte.


Het boek is te bekijken via de volgende link:

Sedou Keita
Naar aanleiding van de prachtige fototentoonstelling in het FOAM de afgelopen maanden stuurde ik een aantal van de portretten van Sedou Keita naar Sedou met de vraag om zich de komende tijd bezig te houden met het fotograferen van alle medewerkers op een wijze zoals ze zelf graag gefotografeerd zouden willen worden. Daar gaan we ook een boek van maken met de verhalen over de mensen erbij.

foto's van KeitaEen voorproefje van de foto's van Sedou voor het nieuwe boek: