maandag 18 mei 2009

HƐRƐ BUGU, plaats van vrede en geluk

De kogel is door de kerk. Het nieuwe terrein, dat we nog steeds " het terrein" of " de tuinen" noemden heeft een naam gekregen. Dat gaat hier niet zomaar. Baba heeft de naam " neergelegd" bij ouden en wijzen om te vragen of de naam zuiver is en een goede uitstraling heeft. Verschillende mensen hebben het terrein inmiddels bezocht en iedereen komt tot de conclusie dat er een goed gesternte boven hangt. Hɛrɛ betekent: vrede, harmonie, geluk en Bugu betekent omgeving, dorp, plaats. Hɛrɛ Bugu ( hèrè bougou), plaats van vrede en geluk.
Inmiddels zijn de 9 meter hoge eucalyptusbomen gekapt op ongeveer 3,5 meter. Met de hand. Dat was een gevaarlijk karwei voor de twee jongens die het wilden doen. Tijdens de komende hivernage met de grote stormen en regens kunnen de bomen nu opnieuw uitlopen en voor schaduw gaan zorgen.


Vandaag zijn de Bella begonnen met de schoonmaakwerkzaamheden. Daarna gaat er een moterpomp op de put zodat water opgepompt kan worden, nodig om bakstenen van leem te maken voor het huis van de gardien, de muren en andere voorzieningen. Ik hoop heel erg dat ik in juli kan verhuizen zodat we met de tuinen en het vee kunnen beginnen. Er moet bewoning zijn omdat anders het risico te groot is dat zonnepanelen e.d. gestolen worden. Op het terrein gaan we samen met de Bella medische kruiden verbouwen en vee houden.
Climatiseur
We zitten nu op het hoogtepunt van de hitte. Je kunt je werkelijk niet voorstellen dat het nog erger kan. Mijn huid vertoonde overal warmteblaren terwijl ik niet in de zon kom, pijnlijk en jeukend, ik sliep niet meer goed, at bijna niets meer, kortom foute boel. Dus ben ik overstag en heb mezelf op dringend aanraden van de omgeving , je bent nu eenmaal een toebab zei Baba, een climatiseur aangeschaft. Hij moest helemaal uit Bamako komen en de metselaar heeft zelfs op zijn heilige vrijdag geholpen met de installatie. Maar: ik slaap weer, eet weer en trek me regelmatig heerlijk terug in de koelte van mijn slaapkamer om bij te komen van de enorme impact die de hitte op me heeft.
Ondertussen dienen de eerste voorbodes van de komende hivernage zich aan in de vorm van indrukwekkende, hevige stofstormen die alles wat los en vast zit oppakken en neerkwakken en maken dat je geen hand voor ogen kunt zien.

Nicolas
Nicolas is het best verzorgde paard van Mali. Maar Aboeba, zijn verzorger staat er elke keer zuchtend naast als ik langskom. Ze doen vreselijk hun best om aan mijn voorwaarden dat er goed voor hem gezorgd moet worden te voldoen. Hij wordt elke dag gewassen, zijn huid glanzend gemaakt met boter, het beste voer, een eigen stal enz enz. Nicolas ziet er prachtig uit met geborstelde manen, hoefijzers en kleurig tuig. Maar hij heeft kuren. Op weg naar de markt in de file van paarden en karren loopt hij fier voorop om dan plotseling te stoppen. Hij verzet geen pas meer. Hij luistert niet naar boze woorden, geschreeuw, geruk en getrek maar pas als hij langdurig gestreeld wordt wil hij weer een eindje lopen. Ik plaagde Aboeba ermee dat 1 paard
moeilijker is dan 3 vrouwen. Maar er moet iets gebeuren. Aan Baba voorgesteld om er een paardenpsycholoog bij te halen waarop hij zei dat ik het paard maar mee moest nemen naar Here Bugu om hem daar verder te vertroetelen en er een nieuwe gekocht moet worden voor Dialangou die niet zo gevoelig is. Afijn, er komt nu een smid langs die gaat proberen om Nicolas opnieuw op te voeden en ik mag er niet bij zijn.

Bamanankan
Fatuma probeert het me bij te brengen. Ze schrijft een woord op het bord. Wat betekent dat vraag ik. Ze zucht. Dat is een meisje die rijp begint te worden om te trouwen. Een ander woord. Dat is als het geregend heeft en er ligt een plas en die plas droogt op en dan blijft er wat achter zoals op de bodem van een beker melk. En dat woord kun je op de markt kopen, het komt uit sikasso en als je erin bijt is het hard maar daarna komt er melk uit. En dan kun je elk woord ook nog nasaal of niet nasaal zeggen en dan betekent het wat anders. En dat allemaal bij temperaturen boven de 40. Life is either a daring adventure or nothing.


Het werk
ondertussen gaat het werk gewoon door, in een iets lager tempo weliswaar. de comitee vergaderingen, de voorbereidingen voor:het Centre de Sante, de school, muzieklessen voor kinderen, circusproject in december/januari, het fantastische windmolenproject met Piet Chevalier, zie www.I-love-windpower.com , en het leggen van vele contacten mede rond de toekomst van Here Bugu. Here Bugu moet het economisch, sociaal en cultureel anker worden waaromheen in de toekomst de projecten kunnen gaan draaien, waar veel mensen werk vinden en scholing kunnen krijgen en waar gebouwd wordt aan een sociaal model dat als voorbeeld en inspiratiebron kan dienen voor veel mensen hier die zoekend zijn naar een samenlevingsvorm die geen copie is van het westers model maar een vernieuwing van de afrikaanse/ islamitische traditie naar een humane samenleving. De vele mensen in Nederland die hun steentje daaraan bijdragen zijn wij zeer dankbaar en hopen we ook ooit hier welkom te mogen heten.

p.s vandaag is bekend geworden dat Bathily weer burgemeester wordt, gunstig voor ons.