vrijdag 16 december 2016

De rijstactie is een Here Bugu actie


Zoals ik in de vorige blog al schreef waart er stille honger en ondervoeding op en rondom Here Bugu. Een reden om een rijstactie op te zetten. Maar voordat we de actie begonnen kwamen spontaan de eerste bedragen al binnen. Een buurmeisje van één van onze bestuursleden zamelde geld in haar klas en stuurde een foto per app. De straat waar zij woonde ging meedoen. Toen ik het hier liet zien wilden ze meteen een foto terugsturen.

En zo begon de Rijstactie een echte Here Bugu actie te worden. De vaste medewerkers hier hebben door onze donateurs geen honger. Het zijn de externe medewerkers en hun gezinnen en de gezinnen om ons heen waaraan we merken dat ze niet genoeg te eten hebben. Iedereen hier is zo blij voor elkaar als er iets aan gedaan kan worden. En het verbroedert enorm, het gaat niet om etnische groep of geloof of islamitische afdeling, iedereen is blij met en voor elkaar.

Sedou en Hamza pakten het op. Ik schrijf op een papiertje de namen van de schenkers, zij schrijven het over (Sedou is analfabeet, Hamza kan lagere school niveau schrijven), ze maken de foto's, laden hem in in de Here Bugu laptop (hebben we de nodige uren aan besteed om deze hindernis te overwinnen), sturen hem naar mij en ik stuur hem naar de donateur en publiceer hem op Instagram (Rondom Baba Here Bugu) en op de facebookpagina Rondom Baba.

Bij het maken van de foto’s en het schrijven van de papieren hebben ze de vrije hand en de opdracht voor de foto’s is dat er variatie in moet zitten en dat ze hun fantasie moeten gebruiken. Ze zijn zich zeer bewust van hun aandeel in het succes van de campagne.

We houden samen bij wat er binnenkomt, ze leren digitaal in de bank te kijken. Aan het einde van de actie zullen ze heel veel geleerd hebben en iedereen is erbij betrokken. Het leukst is het natuurlijk als er ook foto’s terugkomen zoals van Sanne.

De flyer


de foto van Sanne

het antwoord


Hamza en Sedou, eerste computerlessen

Sedou aan het werk onder toeziend oog van vrouw en kinderen
het resultaatvoor een bedankje voor mijn oude ouders moeten we natuurlijk naar onze oude Tellem (ik schreef over hen in de blog De krokodil heeft gezegd http://rondombaba.blogspot.com/2016/03/de-krokodil-heeft-gezegd.html )


voor Marike is de tekst al klaar. Ik schreef op het papiertje haar naam en daarachter  "zij is een  kapster", als tip voor de foto. ik hoorde een diepe zucht, ze vonden haar naam wel heel erg lang, hij paste er niet op

deze naam vonden ze ook heel moeilijk

Het doel van de actie is om 200 zakken rijst van 100 kilo bij elkaar te krijgen. Hamza en Sedou zullen de hele actie hier leiden. Als we zoveel halen hebben ze er een hele klus aan, al die teksten en foto's is niet niks.

de nestschommel is een enorm succes
de armbanden maken een doorstart door en we zijn begonnen aan de zomercollectie


en geschrobd wordt er elke dag.