zondag 26 maart 2017

Voortgang op Here Bugu en Merci pour le riz!!!


Mohammed  heeft gezegd "Het Paradijs is aan de voeten van je moeder."
De medewerkers van Here Bugu waren erg aangedaan door het overlijden van mijn moeder die ze beschouwen als "hun" moeder. Ze hebben het werk een dag stil gelegd, veel gehuild volgens Baba en geïnspireerd door de "merci-foto's" deze compositie gemaakt.Here Bugu deelt troost en presenteert zijn condoleances aan de hele familie Gerner
(in verband met het overlijden van uw mamma ) 


De laatste overzichtsfoto via Google Earth. Het is goed te zien dat de tweede hectare al flink bebouwd wordt met voornamelijk moringaboompjes. Verder moestuinen in aanleg, een grote compostplaats. Midden boven links het nieuwe huis van Morre en op de scheidslijn zie je de twee duiventorens en een huisje in aanbouw (inmiddels klaar) voor de 10 nieuwe zonnepanelen en de installatie om de pomp in de nieuwe put aan te drijven. De put is geen put meer maar een lange smalle buis waar de roestvrij stalen pomp precies inpast. Eindelijk hebben we voldoende water voor alle planten en bomen.

Boven de "waterbuis" is een improvisatorische watertoren gebouwd om druk op het water te krijgen. Vandaar uit gaat het met slangen over het hele terrein. Later zal een waterleiding net onder de grond met tappunten worden aangelegd.
de toren, het kleine blauwe buisje onderin is "de put"
papaja's, bananen en op de achtergrond moringa

de duiventorens worden voorzien van een dikke  leemlaag

Internationale dag van het bos
21 maart was het de "internationale dag van het bos". Here Bugu was verzocht door het departement van "bos en waterbouw"of de viering daar kon plaatsvinden. Met fanfare, padvindersdemonstraties , film, veel toespraken en ook een demonstratie van de Bella vrouwen in het koken op zonne-energie. 
Volgens Baba waren er tussen de 300 en 400 mensen.


Baba met de akela van de padvinders en de hoofdboswachter
Rijstactie
De rijstactie die we een week voor de kerstdagen begonnen werd in alle opzichten een groot succes. We haalden in een paar weken het beoogde bedrag, ruim 11.000 euro en we kochten daarvan een ton rijst en een ton gierst, 200 zakken van elk 100 kilo. We hielden nog over om 2 jonge koeien te kopen. Een spaarpot. Deze koeien worden onder andere gevoed met de restanten van de moringa. Ze worden na een paar maanden verkocht om weer nieuwe jonge koeien te kopen. En dan nog een koe voor het feest aan het einde van de ramadan wanneer we de medewerkers en de naaste omgeving laten delen in het vlees.

Naar aanleiding van een foto die we kregen van een meisje dat geld voor rijst had ingezameld op school ontstond op Here Bugu een fotoactie om de mensen in Nederland te bedanken. Deze actie stond onder leiding van Hamza en Sedou. 's Morgens gaf ik ze een lijst met namen die zij overschreven op papier (Sedou is analfabeet maar heeft heel veel van de papieren geschreven). Met die papieren gingen ze op stap om foto's te maken met de opdracht om aan de hand van de foto's de verschillende activiteiten op Here Bugu te laten zien. Maar zij hielden ook de administratie bij en werkten met de computer om de foto's te downloaden. De andere medewerkers kwamen kijken, raakten betrokken, bemoeiden zich met de foto's, het werd een hele onderneming met veel plezier.
Toen het geld binnen was moest de rijst en gierst besteld worden. Baba zocht kleine handelaren, stuurde jongens op pad die hij wat inkomsten gunde. Hij had tenslotte 5 handelaren die hij geld gaf en lege zakken (bonnetjes en garanties bestaan hier niet).'s Avonds laat wordt je gebeld dat de eerste 15 zakken voor je zijn aangekomen. Dan moet je er meteen naar toe, 1500 kilo achter in de Kanarie (anders gaan ze naar de rijsthandelaren met hun pakhuizen die ze opslaan tot de prijs omhoog gaat) 4 sjouwers mee en dan opslaan op mijn terras want daar liggen ze veilig, hopen we.
Onze zakken met de naam Baba erop kwamen binnen aan boord van boten, met vrachtauto's mee, werden overgeladen in de Kanarie of op de aanhanger van de tractor en de jongens van Here Bugu stonden klaar om te showen dat ze met gemak 100 kilo op hun rug konden hebben.

Samen met Baba maakten Hamza en Sedou een schrift met de namen van de families die in aanmerking kwamen voor de rijst en gierst en voor hoeveel zakken. De zakken worden zo discreet mogelijk afgeleverd op de motor of met een kruiwagen. Daar worden geen foto's van gemaakt.

Sedou en Hamza aan het werk
een fotoshoot wordt voorbereid


het schrift

per vrachtauto
per lorry

of per pinnasse
komen de zakken met de tractor of kanarie op Here Bugu aan

waar de jongens klaarstaan om hun krachten te meten
en 100 kilo is zwaar


mijn terras wordt steeds voller
maar de kinderen spelen gewoon door met de AquaPlay 
en de schommel is  ook zeer geliefd

evenals de wip die hier was geïnstalleerd. Na een paar dagen moest de plank verstevigd worden en werd gedemonteerd. deze kinderen wachten geduldig tot hij weer terug komt en dat duurde een week!!!

dit meisje zit met de karakteristieke houding van een Afrikaanse vrouw die het gewend is om te wachten, en te wachten en te wachten

Hamma onze buurman Peul en koeienherder werd ingeschakeld om op de veemarkt van Fatoma koeien voor ons te kopen. Ik mocht niet mee, gevaarlijk gebied!

zoek hier maar eens een goeie uit

en deze zijn het geworden, 's nachts zijn ze lopend met een jongetje naar HB gekomen

De "Merci foto's"
Saskia 't Hart heeft de "merci-foto's" samengevoegd. Ik hoop dat ze er allemaal inzetten maar bij voorbaat excuus als iemand werd overgeslagen.
De serie foto's is prachtig, van iedere naam werden verscheidene foto's gemaakt, dus er zijn veel meer dan hier te zien is. We zijn van plan er een mooi fotoboek van te maken.
Hier 116 met een enkele reacties vanuit Nederland erbij.