maandag 17 december 2012

Een beeldverslag uit Mali


De president spreekt op de televisie met neergeslagen ogen zijn land toe. "mes chere compatriottes" zegt hij aan het begin van elke zin, ik kondig het aftreden van de eerste minister aan en met hem de regering.
De chaos in Mali is compleet.


Baba en ik gaan ondertussen met de bus naar Bamako om boodschappen te doen en voor de medische controle van Baba. 13 uur duurt de reis deze keer.

Onderweg de gebruikelijke douane passages, behalve wat extra controle lijkt alles nog rustig


Ook de keteltjes water om de benodigde lichaamsdelen te wassen voor het bidden staan klaar.


een flesje fris onderwegde laatste honderd kilometer naar Bamako zijn moeizaam omdat er een nieuwe weg wordt aangelegd.Op Here Bugu ondertussen slapen Toubab en Tjakko gezellig naast elkaar na een uurtje stevig robbedoezen op de grens van vechten.


De werklui van Here Bugu eten gemeenschappelijk, het is bijna een ritueel.


Dit is chef Adjoda van Dialangou, de Bella. zij leven in zo'n grote armoe dat ik niet kan begrijpen hoe je dat langer dan een paar weken kunt volhouden. Adjoda dacht dat hij stervende was en liet ons roepen om ons te bedanken voor alles wat we voor zijn volk gedaan hebben. We hopen dat hij nog even blijft leven, stuurden een arts en medicijnen. Naast hem zijn kleindochter die niet van zijn zijde wijkt.


                                                   ernstig luistert ze naar haar grootvader

                   
                                              maar ze kan ook heel lief lachen


Piet, de laatste spruit van de Sedou familie wordt op de rug van Sali gehezen door Oumoe


Kleine Baba, 2,5 jaar een heerlijk kind!
De Salle de Jip, feest, cursus en vergaderruimte krijgt een nieuw rieten dak,
een donatie van de oud collega's van Jip bij Peppermind.Maama, een nieuwe medewerker op Here Bugu, hij komt 1 dag per week voor het snoeien en verplanten van boom en plant. hij weet alles van medicinale kruiden.
Leeft natuurlijk ook weer met vrouw en kinderen op de rand van het bestaan. Het mes snijdt aan tee kanten, hij verdient bij ons, wij leren veel van hem.
Het nieuwe prachtige pluimvee/viskweek project in wording, met plek voor slacht en legkippen, een vijver voor vis, eenden, ganzen, konijnen, een waterzuiveringsinstallatie. Kan afgebouwd worden en operationeel als we de fondsen vinden die financieel helpen.


 de uitgegraven vijver, wordt bekleed met natuursteen en verbonden met twee kanaaltjes met een bassin  buiten het terrein voor akker bevloeiing. Er komt nog een watertoren met pomp/zonnepanelen, Ins'Allah

Tenslotte Baba in Bamako in de boekwinkel op de markt waar we boeken hebben gekocht voor de kinderen van de eerste en tweede klas, lezen, schrijven, rekenen.

Laatste nieuws is dat uit de labartorium onderzoeken is gebleken dat Baba praktisch genezen is. Een wonder in 8 maanden volgens de behandeld arts gezien de levensbedreigende situatie waarin hij zich 8 maanden geleden bevond.