donderdag 8 maart 2012

tienduizend zevenhonderd zesenzestig euro binnen

Gisteren reed ik de achthonderd kilometer van Mopti naar Bamako. Onderweg kwamen we zeker 30 spiksplinternieuwe, enorme vrachtauto's tegen met een graanteken op de voorkant. Nieuwe vrachtauto's zie je nooit in Mali.
Ze gingen richting het noorden.( Mopti en verder). Daar gaan ze het graan van de velden halen, voor wie???? Voor de hoofdstad Bamako????? Voor de omringende landen???? Heeft het met de a.s. verkiezingen in april te maken????
Iedereen is bezig de rijst op te kopen, met welk doel? Het is moeilijk aan informatie te komen.
Ik heb Baba gebeld. De activiteit in de haven neemt toe. Doordat er de afgelopen dagen veel geld is binnengekomen kunnen we even door maar we weten niet hoeveel tijd we nog hebben. Komende dagen dagen gaat Baba op zoek naar 6 ton, dan zitten we op 8 ton. Op weg naar 100 ton. Voor de grote organisaties een peuleschil. Voor ons een kwestie van mond op mond en geloven in een duurzaam project.
Veel dank voor iedereen die al meedeed!!!

dinsdag 6 maart 2012

het inkopen van onze rijst

maandagavond 5 maart is 8.571,- euro binnen

De grote pinasses, die elk wel 2 ton rijst kunnen vervoeren, komen over de Niger vanuit het oosten, Mopti binnen gevaren en blijven in het midden van de haven liggen.Het is heel druk langs de oevers. De handelaren hebben overal hun mannetjes. Veel rijst wordt al ingekocht op de grote rijstvelen richting Timbouctou. De rijst is geoogst door seizoenarbeiders, waaronder veel Bella, die onder erbarmelijke omstandigheden het werk doen. Op de velden staan machines die de rijst pellen. De gepelde rijst gaat in de zakken en het afval, de "son de riz" in andere zakken. Dat wordt gebruikt als diervoedsel. De handelaren kopen het daar ter plekke al op.
Als de boten de haven binnenvaren zijn veel zakken al gemerkt en dus verkocht.
Baba heeft een tussenpersoon gevonden, een vrouw, die de boten langsgaat en de rijst voor ons koopt. de zakken worden in de boot gemerkt.


De zakken, 100 kilo, worden stuk voor stuk de kant opgedragen en met kleine karren vervoerdHier staat de oogst die vandaag is binnengekomen en verdeeld wordt over de opkopers.


een deel van de 2 ton die Baba vandaag gekocht heeft met ons merk. Straks komt de tractor met aanhanger ze ophalen.

de rijst arriveert op Here Bugu en wordt de opslag ingedragen.


Door de actie Geef met Graan kunnen we nu een begin maken met het inkopen van de rijst en straks ook gierst. De arme mensen kunnen alleen per dag of per paar dagen rijst kopen, het zijn allemaal dagloners zonder reserves. als straks de prijzen exploderen door het tekort aan rijst kunnen zij niets meer kopen. Met steun van jullie allen kunnen we dat voorkomen voor de families rondom Here Bugu. 1 ton rijst, 1000 kilo, kost 1200 euro

zondag 4 maart 2012

landroof, het nieuwe kolonialisme

voor iedereen die geinteresseerd is waarom onze actie belangrijk is en hoe we met het geld dat terugvloeit uit de actie Geef met Graan land kunnen opkopen voor de arme boeren rondom Here Bugu lees dit artikel: http://marcialuyten.nl/2011/12/23/akker-tegen-bodemprijs-oneworld-dec-2011/

zaterdagavond 3 maart is er 5.971,- euro binnen

Baba staat nu aan de rand van de Niger waar de grote pinassen met rijst binnen komen varen om de eerste grote lading voor de Baba Graan Bank in te kopen.Het is spannend want er beginnen steeds meer handelaren te komen.
Help ons met de actie, geef de folder door, vraag het aan de winkel op de hoek enz.

Alle mensen die een emailadres toevoegen aan hun bankoverschrift krijgen persoonlijk een email om te bedanken. alle anderen die ik niet kan bedanken, wil ik bij deze bedanken . maar ook het doorgeven van de actie is belangrijk.
yvonne