maandag 23 december 2013

Het licht schijnt in de duisternis... Kerst

                                     
Advent, Kerst?
Het is zo verschrikkelijk ver weg op Here Bugu zonder boom en kaarslicht, zonder lekker eten, zonder familie, zonder rode neus van de kou na het wandelen,
Of toch niet?

Als ik  naar de gebeurtenissen van de afgelopen weken, eigenlijk de afgelopen jaren kijk dan zijn we alsmaar bezig met licht, het vinden van licht.
Dat is toch de weg naar het Kerstfeest?
Here Bugu bevind zich letterlijk en figuurlijk in de duisternis van Afrika. We hebben geen elektriciteit van een elektriciteitsbedrijf. 's Avonds en 's nachts is het donker tot duister hier. We doen ons best "licht", dat zo vanzelfsprekend is voor iedereen gefinancierd en georganiseerd te krijgen. Met generatoren, met zonnepanelen, met windmolens. Dat kost veel geld. Maar dat is het niet alleen.

Zoals uit de verhalen blijkt groeit Here Bugu dwars door de moeilijkheden, door het duister, heen. De innerlijke kracht wordt sterker. Mensen die Here Bugu bezoeken ervaren dat onzichtbare maar tastbare "licht" dat hier hangt. Dat licht staat niet op het financiƫle jaaroverzicht, het is geschonken innerlijk licht.

Er schiet me een regel uit de bijbel te binnen die ik ooit ergens gehoord moet hebben:
"Er scheen licht in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen".

Ik neem aan dat het hier gaat om innerlijk licht. Maar misschien ook wel om licht dat gekoppeld zit aan elektriciteit. Zou dat van toepassing kunnen zijn op Here Bugu?
We hebben namelijk een probleem met het zichtbare licht. Twee grote zware ijzeren generatoren hebben we al versleten. De onderdelen liggen verspreid. Generatoren die we lenen gaan stuk. Waarom? We weten het niet evenmin als de mecaniciens en kenners uit Europa. Drijfriemen breken, gietijzeren onderdelen breken doormidden, olie spuit, sleutels springen eraf en verwonden mensen, dynamo's stoppen, koolborstels vervuilen. We zijn overgestapt op zonnepanelen. Die zijn duur en kwetsbaar maar een zegen. Geen lawaai en mooie energie. Maar om voor heel Here Bugu een zonnepaneelsysteem op te zetten kost veel geld want de accu's en transformators moeten beschermd tegen de hitte, de spullen moeten vanwege de kwaliteit uit Europa komen.
Dus, nu is bij ons om 8 uur 's avonds de energie op, de accu's leeg. Daar doen we het mee.Voor de toekomst moet er echter meer, we hebben elektriciteit nodig voor een airco voor mij in de ergste hitte, voor pompen, koelkasten ventilators, meer licht voor de avondschool.
Dus we zullen moeten uitvinden hoe we dat doen.Afgelopen vrijdag zijn Baba en ik naar Bamako vertrokken om hier een grote professionele generator te kopen, een zogenaamde "groupe". Onderweg hebben we een ernstig auto ongeluk gekregen. De auto is van de weg geraakt, in een slip gekomen, aan de andere kant van de weg de greppel ingedoken waar we zijdelings over de kop gingen. We zijn er allebei zonder kleerscheuren afgekomen en toen de auto door omstanders rechtop werd gezet en de deuren geopend konden we gewoon uitstappen. Tijdens het hele gebeuren was er veel "licht" om ons heen.
Inmiddels zijn we in Bamako. De schade aan de auto valt mee en wordt gerepareerd.Ondanks alle lastigheden van de afgelopen tijd is er bij Baba en mij geen moment van twijfel over de toekomst. We gaan gewoon door. Het licht op Here Bugu zal steeds sterker gaan schijnen ook als "de duisternis" het niet begrijpt.
We voelen ons daarbij gesteund door een grote groep mensen die geloven in onze manier van werken, en die ons steunen in het bouwen aan een gemeenschapsvorm die kan stralen als een ster.
Bij deze willen we jullie uit de grond van ons hart  bedanken voor jullie steun en vertrouwen. (Soms is dat niet  persoonlijk mogelijk  omdat ik de emailadressen niet ken.) Zonder jullie gaat het niet.

We wensen iedereen "licht" toe op zijn pad door het leven. Licht dat ons helpt bij alle grote problemen waar we met zijn allen voor staan.


namens alle medewerkers van Here Bugu:
 Baba en YvonneStichting Rondom Baba heeft zonnepaneellampen "waka waka" ingekocht die we cadeau doen aan de arme gezinnen om ons heen en in Dialangou die betrokken zijn bij Here Bugu. Deze mensen hebben voor het eerst licht vanaf zes uur in hun hut.

het monster, 1 van de ontmantelde generatoren

We hebben bezoek gehad van Aart van de Heide, een kritische journalist die o.a. schrijft voor Afrikanieuws. In de hele discussie over Mali en ontwikkelingssamenwerking vind ik het belangrijk dat deze kant van het verhaal ook gehoord wordt. Hij heeft recentelijk 3 artikelen geschreven over Mali. In het laatste refereert hij ook aan zijn bezoek aan Here Bugu.
http://www.afrikanieuws.nl/de-tweede-ronde-van-de-parlementsverkiezingen-in-mali-en-een-bezoek-aan-here-bougou/

Ik ben uitgenodigd voor een gesprek in het programma 'Radio 1 Vandaag' op woensdag 1 januari om te praten over Mali en o.a. de komst van de militairen.