donderdag 2 januari 2020

2020, Here Bugu gaat ervoor!

we hebben koeien, geiten en schapen, maar deze 'hertjes' zijn zooo lief
Here Bugu heeft in de loop der jaren zo zijn eigen tradities ontwikkelt. Het goede daarvan is dat die traditionele momenten een soort ijkpunten zijn waarop we kunnen voelen hoe Here Bugu ‘in zijn vel’ zit, wat de kwaliteit of het levensgevoel van Here Bugu op dat moment is. 

En ondanks dat deze regio geteisterd wordt door oorlog, honger, werkeloosheid, vluchtelingenstromen en alle ellende die daarbij hoort, kan ik alleen maar concluderen dat Here Bugu prima ‘in zijn vel’ zit. Natuurlijk, daar werken we hard en bevlogen voor. 
Maar zonder onze donateurs, trouwe vrienden en  particuliere fondsen die allemaal in ons geloven zou hier niets tot stand zijn gekomen. Wanneer ik mijn dagelijkse ronde loop over de vier hectare, is de energie tastbaar op elke vierkante meter. Vanaf 2012 komen er nauwelijks bezoekers meer en mijn grootste wens is het telkens weer om te kunnen delen en te laten voelen wat er mogelijk is, wat er gerealiseerd kan worden, met een relatief kleine som ‘warm’ schenkgeld. Dat het mogelijk is om de wereld te veranderen ondanks wat alle cynici daarover denken en beweren. 
Wij prijzen ons gelukkig met het schenkgeld en ik ben intens dankbaar dat we dit geld kunnen transformeren in de ontwikkeling van Here Bugu, een project van en voor de mensen die het nodig hebben.

Gister, oudejaarsdag, was er dus, conform de traditie, vóór zonsondergang het kinderfeest met spelletjes voor jong en oud. Georganiseerd door de jongeren. De organisatie, de communicatie, (alles met Baba op de achtergrond) het liep als een trein, iedereen deed wat hij doen moest. Ongeveer 200 kinderen: uit Mopti en Sevare van onze medewerkers en een hele nieuwe lading van onze vluchtelingenfamilies de Peulen. (50 families met veel kinderen). De stoere jonge binken waren ontroerend lief met de kinderen en het uitdelen van de verrassingen. En alle kinderen accepteerden dat de nieuwe Peulkinderen, die er in eerste instantie met verbijsterde koppies bijzaten, werden uitverkoren bij de spelletjes en ze werden luid toegejuicht. Dit is wat ik bedoel als ik zeg “Here Bugu zit goed in zijn vel”. Verschillende etniciteiten, verschillende religieuze stromingen, jongens en meisjes, kinderen en volwassenen en het was een geweldig feest met eten en drankjes toe voorbereid door de moeders.
Ondertussen loopt onze Rijstactie goed, we gaan het halen hopen we, de uitslag komt volgende week. En de tekeningen zijn zo mooi dat er misschien nog wel een staartje aan te maken is: Kinderen tekenen voor vrede op de muren van Mopti...een project dat ik graag op gang zou willen zetten...wie weet!

Het oudejaarsfeest


de equipe van Here Bugu die hielp bij de organisatie van de spelletjes


de peultjes


de keuken werkt op volle toeren
de rijstactie
we zitten helemaal op koers en met een beetje geluk gaan we het halen, d at is een enorme ondersteuning voor al ons werk.

welke vind jij de mooiste?
\


De Peulen,
Ongeveer 50 gezinnen met veel kinderen hebben zich binnen onze muren genesteld. ze worden langzaam geïntegreerd en we hopen dat we over niet al te lange tijd kunnen beginnen met de school voor deze kinderen. 

We zijn bezig wc blokken en wasplaatsen voor ze te bouwen, hier de gedeeltes onder de grond, aangesloten op onze eigen waterleiding. En dan moeten we ze leren er gebruik van te maken en te onderhouden. Nu piesen en poepen ze zoals altijd overal.

heel zwaar werk
Nadat de wanden verstevigd zijn door bakstenen muren  komt er een bewapening met beton.
Ze kunnen niet wachten om naar school te gaan
We mogen een kijkje nemen met een bezoeker
spelen kunnen ze
maar met plastic omgaan niet terwijl hun eigen vee en het onze er regelmatig aan sterft

Vandaag ben ik met een kruiwagen, zakken en harken en wat mensen gaan rondlopen en heb het goede voorbeeld gegeven. Dat maakt echt wel indruk, Yvonne met een kruiwagen. de kinderen deden enthousiast mee. Drie dagen doen we dit en dan moeten ze het zelf doen.een mannenhutje

De meiden
We hebben nu even vakantie maar volgende week beginnen we aan de tweede helft van de opleiding. Ze zijn ook aardig lid van de Here Bugu club geworden. Zoals ik al schreef hebben ze allen minstens negen jaar school achter de rug maar we beginnen hier gewoon overnieuw.

een puzzel voor vierjarigen levert heel wat gepuzzel op


ook voor de fotograaf overigens


en begrijpen wat je leest is ook nog een hele kunst


soms worden ze zo moe en warm van het werk dat ze hun pruik maar aan de stoel hangen


op de 10 daagse markt van Mopti ter ere van het 100 jarig bestaan hadden we een kraam met tassen, oorbellen, armbanden, moringa, kippengaas, gevlochten stoelbekleding en informatie over Here Bugu. Het liep storm en de meiden draaiden wisseldiensten
Ondertussen op Here Bugu

de sla verkoopt goed en is ook voor de eigen vitaminen, maar er zijn ook nog andere moestuinen en  veel vruchtenbomen
teveel hooi op de vork in de koeienstal


Onze ijzerbuiger voor de bewapening van beton heeft zijn eigen werkplaats op de achterkant van zijn brommer.

De oefeningen
Een volgende keer wil ik proberen iets over de oefeningen te vertellen die we 's morgens doen en de impact daarvan op heel Here Bugu.tenslotte voor deze keer, het is onmogelijk om alles te laten zien

200 meter muur van natuursteen langs de oostzijde is bijna klaar

200 meter muur aan de zuidzijde is bijna klaar


Met een grote toegangspoort

Noord was al klaar en west is ook bijna gepiept. 800 meter selfmade muur ter bescherming en omhulling.


❤️