woensdag 25 april 2012

Zuurkool en Kerstpakketten                                                        “What day is it,?" asked Pooh.
                                                        "It's today," squeaked Piglet.
                                                        "My favorite day," said Pooh.”

Zuurkooldag
Er is niet veel nieuws te vertellen. Het is heet. Vandaag liep de temperatuur hier op tot 45 graden. Er komt heet water uit de kraan, alles wat je aanpakt is heet. Het was zwaarbewolkt en broeierig. Tegen de avond kwam er dan ook een flinke storm opzetten, de lucht werd geel en alles zit onder het zand. Onweer, maar geen regen en het blijft nog heet. Wanneer het zo heet is moet je niet alleen veel drinken maar ook goed eten omdat je lichaam hard moet werken. Dat is niet makkelijk maar vanavond heb ik mijn laatste voorraad uit Nederland aangesproken: zuurkool met worst en het smaakte heerlijk. Nu zal ik toch echt aan de Malinese kost moeten.

De Nissan terug
Ik ben eigenlijk de hele dag op Here Bugu. Baba was met de bus naar Bamako gegaan om de Nissan op te halen die daar stond. Gael, de ingenieur van de windmolens had hem meegenomen. Vanwege de onveiligheid komt hij niet meer terug. Voor de windmolenjongens een strop maar we gaan door al moeten we nu wachten. Het hervatten van de werkzaamheden zou teveel in de gaten lopen. Baba kwam laat terug maar haalde de grens bij Mopti en Sevare vóór het sluiten om middernacht. Na een uitgebreide controle mocht hij naar huis. De situatie lijkt overal rustig. Het voelt ook als de stilte voor de storm. Er komen weinig ooggetuigenverslagen uit het Noorden maar de mensen moeten zwaar te leiden hebben. Gebrek aan alles en voortdurend angst. Heel veel mensen zijn gevlucht, met enkele anderen staan we in contact. Het openbare leven ligt daar en ook hier plat en de mensen weten niet waar ze aan toe zijn. Elke dag zijn er nieuwe arrestaties. Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker. De banken zijn nog dicht en er is weinig werk. Afgezien van alle andere problemen, uit veiligheidsoverwegingen heb ik besloten daar voorlopig in dit kader niet op in te gaan, wordt de angst voor rondzwervende bandieten die uit zijn op eten en diesel groter.

Rondom Baba
Het geld van Rondom Baba staat veilig op de bank in Nederland. We wachten met de uitvoering van een paar nieuwe projecten zoals de kinderspeelplaats (gefinancierd door Stichting Molenaars Kinderfonds) en het koeienproject, tot de situatie wat gestabiliseerd is. Wel is er nog een tweede put aangelegd nodig voor de visvijver en het bevloeien van de tuin. Ik ben altijd onder de indruk van de manier van werken zonder enige hulpwerktuigen.De komende tijd zullen ook de kantine met de keuken en de magazijnen nog van een laag cement worden voorzien over de lemen bakstenen heen. Dit is nodig voor de regentijd over twee maanden anders is al het werk voor niets geweest. Nu de Nissan terug is (de kanarie staat nog zonder wielen tegen diefstal op de hof) kunnen we voorzichtig cement en metselaars vervoeren om het werk uit te voeren. Verder heb ik vandaag goede zaklantaarns gekocht voor alle medewerkers op Here Bugu. Ze surveilleren ’s nachts om de beurt.

                                 de eenden en aalscholvers bij de vijver vechten om eten

onze eerste echte, eigen citroenen, er zijn ook eerste sinnasappels

De graanbank
Op de Graan Bank is in twee maanden tijd 17.386 euro binnengekomen. Baba was volop bezig met het inkopen toen het hier misging. Nu is er nog maar heel moeilijk graan te koop hoewel we vorige week nog 500 kilo gierst konden bemachtigen. Een uitgebreid verslag over de stand van zaken durf ik over dit onderwerp hier nu niet geven, het komt later. Met 1 familie hier in de buurt waar werkelijk niets meer te eten was, hebben we een overeenkomst gemaakt. De man werkt voor Here Bugu in ruil voor rijst en gierst.


Kerstpakketten
De openbare school in Sevare is gister weer opengegaan. Oumou, Lami en Kaziem vertrokken vroeg, een half uur lopen. We hoorden ze al van verre weer terugkomen, elk met een grote kartonnen doos in hun handen. Kerstpakketten, uitgedeeld op school. Ik bemerkte een vreemde reactie bij mezelf: Kerstpakketten voor onze kinderen? Maar ze waren er zo blij mee, en ze waren liefdevol samengesteld. Speelbeestjes, poppetjes, dinosaurussen, zeep, tandenborstels, potloden enz. Alle kinderen van de klas hadden een pakket gekregen. Waarom nu? Ik weet het niet. Misschien om te vieren dat de school weer begon, misschien als troost omdat ze niet zoveel te eten hebben? Ze waren er in ieder geval heel blij mee.


Bananenrepubliek We hebben hier gehoord dat Nederland inmiddels ook een bananenrepubliek is geworden. We zijn nog niet op de helft van 2012, wat gaat er allemaal nog komen?

zondag 22 april 2012