dinsdag 30 oktober 2018

Kleine stappen, lange adem

Weer onderweg met veel koffers, in Mali een stuk makkelijker voor me.
Tussen Den Haag en Here Bugu ligt de stopplaats Bamako. Tegenwoordig met recht voor mij een springplank. Springen we deze keer wel…. of beter niet? Laat ik dat aan iedereen weten... of beter niet? Hoe onveilig is onveilig en voor wie?
Maar het is ook de plek waar ik een paar dagen ongestoord met Baba aan de boekhouding kan werken, weg van de dagelijkse drukte op Here Bugu, waar we spullen kunnen inslaan, interessante mensen ontmoeten, ideeën opdoen en evalueren.

Door de omstandigheden in Mali hebben we moeten bijsturen. Het schooltje is kleiner geworden. Er is nu één klas met ongeveer 40 kinderen uit de buurt die voorbereidend onderwijs krijgen om in te kunnen stromen in het openbaar onderwijs. Als dat tenminste beschikbaar is. En die elke dag genieten van alle speel- en spelmogelijkheden. Daarnaast hebben we een aantal korter en langer durende opleidingen voor jongeren en jonge volwassenen. Het maken en bekleden van stoelen, het vlechten van tassen, de fabricage van kippengaas en binnenkort begint de leeropleiding. Maar, het kan niet alleen bij opleiden blijven. Wanneer je mensen opleidt moet je, in ieder geval de meest gemotiveerden, ook helpen om er hun brood mee te kunnen verdienen. Dat doen we door kleine bedrijfjes op te starten onder de paraplu van Here Bugu. Daarbij zijn natuurlijk ook weer tal van uitdagingen te overwinnen. Verder moest er na de regenperiode aan de onbegaanbare weg gewerkt worden, de omgevallen muur hersteld en nieuwe gebouwd en de allergrootste klus de bouw van de tweede watertoren voor de watervoorziening inclusief de waterleiding van nu 4 hectares.
De heetste periode loopt op zijn eind. De komende maanden zijn het beste wat klimaat betreft. In de volgende foto’s wat indrukken van het vele werk dat verzet wordt.

Fournituren voor de tassen inslaan op de markt
Tijd en rust voor de boekhoudingIn het grote park van Bamako staat een replica van de moskee van Djenné. Er zijn heel wat inwoners van de hoofdstad die deze wereldberoemde moskee, die samen met de stad Djenné op de werelderfgoedlijst staat, nooit in het echt gezien hebben. Het is de stad van de voorouders van Baba die als meestermetselaars aan deze moskee werkten. Nu wordt de stad vanuit drie zijden ernstig bedreigd door de aanwezigheid van veel milities en de afwezigheid van het regeringsleger. De vrouwen van onze armbanden wonen allen in Djenné. Zij klagen niet maar de omstandigheden zijn bar en boos. Djenné ligt aan de andere kant van de Niger. Normaal kom je er via een pont en de bevoorrading moet nu ook voor het grootste deel vanaf deze kant komen. Door de grote regenval is het water nu echter tijdelijk zo hoog dat de pont niet vaart en de bevolking is aangewezen op de 'pinassen' om over te steken en zo hun goederen op te halen. Zo ook een van de armbandenvrouwen die naar deze kant, waar de doorgaande weg naar Mopti loopt, is gekomen om een pakket nieuwe kralen op te halen. We hebben weer een grote opdracht gekregen. Binnenkort zal ik hier weer samen met ze aan kunnen werken.
Ook de olievaten moeten overgezet
Blij met haar pakket waarmee ze weer een tijdje vooruit kunnen
De oudste muur is omgevallen omdat een zware boom er op terecht kwam bij een storm. Er wordt hard aan gewerkt om het gat te dichten want de muur is een belangrijke bescherming.
De samenwerkingsoefeningen aan het begin van de dag worden zonder onderbreking voortgezet, ook met alle nieuwelingen van de verschillende opleidingen.

De watertoren, le chateau d'eau

De basis meet drie bij drie. Het fundament ligt 1,5 meter diep en daarop verrijzen de vier pijlers.
Op 8 meter hoogte ligt het laatste platform, alle cement wordt met kleine emmertjes en vele handen naar omhoog doorgegeven.


Het bovenste platform
In Nederland zou dit ondenkbaar zijn
Langs de waterleidingbuis kijk je naar beneden
De binnenkant van het reservoir dat er nu bovenop is gebouwd
Werkzaamheden aan de waterleiding

De koeien

Het koeien project, een project dat dient als sociale verzekering voor de medewerkers loopt goed. De medewerkers hebben een uitgebreide cursus gekregen van dierenartsen uit Bamako. een deel van de moringaproductie dient als hoogwaardig veevoeder.

Opleiding kippengaas

Kippengaas is een essentieel onderdeel van het leven op het platteland om zaken te beschermen tegen loslopende dieren. We zijn een opleiding begonnen in het fabriceren van kippengaas. De ijzeren tafels komen uit Bamako, als alles goed gaat zal dit project werk opleveren voor tien mensen. Deze zijn dan meteen weer Here Bugu medewerkers met alle nieuwe ervaringen die ze bij ons opdoen.
Deze vrouw moet er nog even aan wennen dat je bij dit werk niet je mooiste jurk aantrekt
Door een leraar uit Bamako, die 14 dagen op Here Bugu bleef, worden de beginselen van de techniek onderwezen.
ook theorieles hoort bij de cursus
De tassen doen het goed in Bamako. Dit wordt de basis van de leer-opleiding met een vaste basiscollectie van vijf verschillende producten.


Een blik op Here Bugu direct na de regentijd