donderdag 19 maart 2009

een portable voor de chefTer voorbereiding op het feest vanmiddag krijgt de chef in zijn hut een mobiele telefoon zodat hij ons kan waarschuwen als er iets met het paard is of anderszins als er problemen in het dorp zijn. Na de instructie volgde het eerste telefoongesprek.

woensdag 18 maart 2009

Het paard Nicolas en vrouwenbesnijdenis

Nicolas

Yvonne en Nicolas na de eerste proefrit in de straat van Baba

Morgen is het eindelijk zo ver. Dan wordt het trekpaard Nicolas met zijn kar aangeboden aan de vrouwen van Dialangou. een groot feest is in voorbereiding, Er worden stoelen naar toe gebracht voor de burgemeester en de gasten. In de afgelopen weken is hard gewerkt aan de voorbereiding. Er is een halster gemaakt en de rest van het trektuig in vrolijke kleuren, de dierenarts is langs geweest voor de nodige injecties tegen malaria en parasieten, Hij is gewassen en geborsteld en met boter ingesmeerd, hij heeft het allerbeste eten gehad en heeft de kinderen van Baba en hun vriendjes rondgereden. In Dialangou is een comitee gevormd voor de algehele organisatie rond het paard en Aboeba, een vriendelijke man heeft de verantwoordelijkheid voor het welzijn van Nicolas op zich genomen. Een paard met een naam, dat hebben ze hier nog niet meegemaakt. Maar ik heb uitgelegd dat een paard respect verdiend en daar hoort ook een naam bij. Tegen de schamele hut van Aboeba en zijn familie is een stevige "hangar" gebouwd voor zijn onderkomen. Ezels en schapen staan in de buurt zodat hij niet alleen is.Voorlichting
In Mopti bestaat een fanclub van Baba: Club des amis de Baba Traore. Deze groep bestaat uit ongeveer 100 tot 150 jongeren uit zijn buurt die een fanclub in het leven geroepen hebben omdat Baba allerlei activiteiten voor hun organiseert en jongeren helpt aan werk, ouderloze kinderen ergens weet onder te brengen en altijd met raad en daad voor ze klaar staat. Ook organiseert hij voorlichtingsbijeenkomsten. Vandaag was er op de hof van het huis aan de overkant een film over de afschuwelijke gevolgen van besnijdenis, hetgeen hier nog , hoewel verboden, op grote schaal voorkomt.De film wordt vertoond op een oude televisie met nauwelijks kleur. Ook in Dialangou willen we films gaan vertonen met voorlichting over allerlei zaken. Het is een prachtig medium voor voorlichting en het wordt zeer serieus genomen.
Mocht iemand die dit leest een beamer voor ons weten dan zouden we daar heel blij mee zijn. Voor vervoer kan gezorgd worden.

tot slot deze vogeltjes die je hier veel ziet