zondag 9 september 2012

Mens en dier van Here Bugu

Donateur worden van Rondom Baba? 
Een dagloner kost tussen de 2,50 en 4,50 euro per dag inclusief maaltijd. Ze werken 4 dagen per week, dus tussen de 40 en 73 euro per maand. Daarvan onderhouden ze een heel gezin. 
Hoe meer mensen donateur zijn van Rondom Baba voor een bedrag tussen de 5 en 25 euro, des te meer gezinnen kunnen in hun eigen onderhoud voorzien. Maar ook des te meer mensen zijn betrokken bij de ontwikkeling van Here Bugu. 

Hieronder een overzicht van mens en dier op Here Bugu. Het is niet compleet en zal nooit compleet zijn. Het is een bonte stoet van mensen, voornamelijk mannen maar aan de meeste mannen zit een heel gezin vast.

Sommigen hebben bijnamen zoals hier gebruikelijk en vaak ken ik hun echte naam niet.
De meesten zijn ongeletterd en extreem arm. Ze kennen allemaal honger en weten wat het betekent als je geen eten voor je gezin hebt. Ze zijn van verschillende etnische groeperingen. Op Here Bugu bieden we een veilige woon en/of werkomgeving met respect voor mens en dier en plant, waar nieuw gedrag aangeleerd wordt en vooral veel geleerd van elkaar. De vaste medewerkers ontvangen een maandelijkse vergoeding tussen de 60 euro (zonder kost en inwoning) en 30 euro met kost en inwoning. De dagloners verdienen tussen de 2,50 en 4,50 per dag met 1 maaltijd, afhankelijk van ervaring.

Amadou, 21, Dogon.Vaste medewerker. Naast gewone werk verantwoordelijk voor de schapen, het paard  Ongeletterd, spreekt alleen Dogon. Ruwe klant, moeilijk opvoedbaar en onhandelbaar zwierf hij rond. Kwam per toeval bij ons terecht. Heeft inmiddels stage gelopen bij bakker en bakt brood voor Here Bugu in de buitenoven.

 Idrissa, zoon van Sedou, 21, Dogon.
Vaste medewerker en verantwoordelijk voor de generator. Opgegroeid bij zijn grootouders in de Dogon als koeienjongen, alleen onder de dieren. Sprak niet toen hij bij ons kwam, luisterde ook niet. Een vechtersbaas maar zooo trots op zijn werk, de moestuin!


Kim, leerling van de windmolengroep en dagloner. 32 jaar, Bozo, 1 vrouw, 3 kinderen waarvan 1 overleden.
Timmerman, doet klussen op Here Bugu.
Vrolijk, hele grote mond, klein hartje
Kan lezen, schrijven en spreekt Frans.Jean, 25, Dogon. Is lasser in de windmolengroep en dagloner. Maakt deuren en ramen voor Here Bugu. Ongeletterd, spreekt geen Frans. Harde, stugge werker die langzaam ontdooit. (de enige niet moslim, katholiek!)
Nianfo, 54, Bozo.
Meester metselaar en beste vriend  van Baba. 2 vrouwen, 5 kinderen.
Conservator van de islamitische geschriften van Mopti. Devoot en aimabel mens. Zit ook in de kring van vertrouwelingen van Here Bugu.
Haruna, 32, Bella, woont in Dialangou. 1 vrouw 3 kinderen.
Heeft veel gereisd en spreekt daarom Frans.
Zit in de windmolengroep als lasser en werkt nu bij ons als dagloner. Was vroeger slachter.
Gouden kerel, nam het initiatief om de vrouwen van Dialangou te helpen wat uitmondde in het Jip/Alghariafonds. Zuigt alles wat Here Bugu te bieden heeft op en ontwikkelt zich enorm. Komt op voor de rechten van de Bella.Hamsa, 25, Sonrai
Jongste broer van Baba en diens steun en toeverlaat in zijn verantwoordelijkheden van chef de famille. Heeft Frans geleerd om op Here bugu te kunnen werken. Is opzichter sinds drie maanden vanwege zijn sociale en organisatorische capaciteiten. Door iedereen geliefd vanwege zijn vrolijkheid en humor. Heeft op ons verzoek in Bamako een half jaar in de tractorfabriek gewerkt om onderhoud en kleine reparaties te kunnen doen.

Ben Laden (vanwege zijn baard), 48, Sonrai
1 vrouw, 6 kinderen, lang werkeloos. Had vroeger een winkeltje. Werkt als dagloner, hulp metselaar bij ons. Wil het liefst eigen stukje grond bewerken. In de weekeinden doet hij schoonmaakwerkzaamheden op Here Bugu om nog wat bij te verdienen.


Sedou, 39, drie kinderen, weduwnaar, kinderen naar weeshuis, net opnieuw getrouwd. Peul
Lid van de windmolengroep voor de electriciteit.
Knutselt alles aan elkaar vast. nu als dagloner voor hek en sluitwerk.

Morre, 35, Mossi. Werkt sinds half jaar als vaste medewerker op Here Bugu. 2 meter lang, sterk als een paard, tanden als slagzwaarden en heeft altijd honger. Leidde zwerversbestaan en heeft hier zijn plek gevonden, ruwe bolster, blanke pit met veel gevoel voor humor. Houdt van plant en dier.
Spaart voor een vrouw!
 

 


Sali, vrouw van Sedou de gardien, Dogon,    
32. Moeder van Lami, Oumou, Kaziem, Anta en kleine Baba. Nieuwe op komst (Here Bugu familieplanning heeft gefaald)
Vanaf haar 13e getrouwd met Sedou. Heeft de touwtjes stevig in handen, is extreem jaloers en moet een kind aan de borst hebben om gelukkig te zijn. Vecht voor haar kinderen en nog niet zozeer voor Here Bugu.


Bamoi, 24, Sonrai. Lid van de windmolengroep als houtbewerker. Werkt als manusje van alles op Here Bugu. Al jong zijn vader verloren, is verantwoordelijk voor moeder en jongere broers en zussen.
Gouwe gozer, met hart en ziel een Here Bugu mens. Is ook lid van de kring van vertrouwelingen. Ziet zijn toekomst in de windmolens!
 
Aliba, 31, Bozo, 1 vrouw en drie kinderen. woont op de hof van een enorme grande famille. Metselaar. de goedheid zelve. Doet zwaar metselwerk. 50 graden hitte, vasten, het maakt niet uit, hij werkt stug door.


Sedou, 38, een echte Dogon.
De gardien en goudappel van Here Bugu. Mijn steun en toeverlaat. Altijd goedlachs. Grote vriend van Tjakko de hond. Leergierig en ondernemend is Here Bugu zijn ziel en zaligheid dat hij met hand en tand verdedigd. Mist alleen nog een geweer. Houdt niet van Peulen, is wat dat betreft nogal hardleers.
Brimma, 28, mossi
was handelaar, daarna werkeloos. dagloner die werkt als hulp metselaar.

Mamadou Traore, genoemd Baba. 40 jaar, Sonrai, getrouwd, drie kinderen.
Mede- initiatiefnemer, inspirator en directeur van Here Bugu.
Vroom moslim maar beslist met pacifistische, boedhistische inslag. Is bezig zijn droom te realiseren van een sociaal ontwikkelingsmodel voor de allerarmsten en werkt daar dag en nacht voor.

Jacouba, Daffi, 52 jaar
Vrouw en 3 kinderen. Electricien en groepsleider van de windmolengroep. Werkt nu niet op Here Bugu en weet het hoofd net boven water te houden.
Zien, Bella, 45, zoon van de chef Adjoda. 1 vrouw, veel kinderen
Lid van de windmolengroep.
Wordt al jaren elke keer door Baba uit de penarie gered maar begint een beetje volwassen te worden.
Werkt nu in Dialangou mee aan de bouw van de nieuwe klaslokalen van het schooltje.


De gouverneur (omdat hij op een stuk land van de gouverneur woont), Peul, vroeger komediant en danser, buurman, oud en tandeloos, jonge vrouw, heel veel kinderen. blind aan 1 oog, ontstaard aan het andere. Leeft met zijn gezin voortdurend op de rand van het bestaan. We helpen hen door verschaffing van zaaigoed en land bewerken. En redden ze af en toe van de hongersdood.


Kaziem, 8 jaar, zoon van Sedou en Sali. gaat naar school, helpt bij het verzorgen van de dieren en heeft een speciale manier om met ze te communiceren.

Meneer de burgemeester, Pappa of Oumar. Jongste zoon van Baba. Woont in mopti maar wil het liefst op Here bugu wonen. 6 jaar. bijzonder kind met grote fantasie. Wil nu schaapsherder worden en gaat elke dag met Amadou en de schapen op pad. Wil ook cowboy worden en klimt alleen op het paard. Vraagt de hele dag zonder onderbreking naar het waarom van alles tussen hemel en aarde.Maakte onderstaand beeldje van een koe van een stukje klei
toen hij op pad was met de schapen.

Oumou, dochter van Sedou en Sali, 9 jaar. Gaat naar school, helpt in het huishouden maar wil later net zo worden als ik.


Anta, dochter van Sedou en Sali, 5 jaar
bezoekt het here Bugu schooltje.


Kleine Baba, 2 jaar, geboren op Here Bugu, zoontje van Sedou en Sali. Heeft net in de klei gespeeld.
Krijst urenlang als hij zijn zin niet krijgt.
Op een dag kwam Sedou toestemming vragen om hem een klap te geven !!!! (op H.B.wordt niet geslagen), 1 klap maar op zijn bil; hij kreeg de klap. Daarna keek hij zijn vader recht aan (dat doe je hier niet als kind, dat is respectloos) en vroeg: "waarom sla je mij?". Sedou zei:"omdat je zo krijst!" Kleine Baba:" dan hoef je niet te slaan, als je het vraagt houd ik ook op." Duidelijk: nieuwe generatie.Lami, oudste dochter, 13 jaar. Kan het hele huishouden met vuurmaken, koken, wassen enz. al in haar eentje doen. Gaat wel naar school maar wil gewoon moeder en huisvrouw worden. Ze wil alleen niet trouwen met de man die haar grootvader uit de Dogon voor haar heeft voorbestemd.
Yvonnie, bijgenaamd  "la Reine". Leeftijd onbelangrijk. 3 kinderen, 3 kleinkinderen. Sociaal artiest en levenskunstenaar in Mali. Bouwt voor Stichting Rondom Baba, in lotsverbondenheid met Baba, aan Here Bugu.  Is gelukkig, ongetrouwd en wil in haar volgende leven kunnen zingen.

Hier op het paard Nicolas. Nicolas had eigenlijk een trekpaard moeten zijn voor Dialangou maar bleek een renpaard en weigert te trekken. Daarom is hij nu op Here Bugu en eet ons de oren van de kop. Maar ja,  een renpaard raak je hier aan de straatstenen niet kwijt en naar de slager? Nee, hij hoort helemaal bij Here Bugu.  

Monsieur Haricot, de stier die inmiddels zijn leven heeft geofferd voor het einde van de Ramadan.
het koeienproject is nog steeds niet van de grond om allerlei redenen....maar het komt


Iejoor, de ezel. Oudste lid van de veestapel. Geen lief ezeltje maar een vechtjas die voortdurend vast moet omdat hij anders andere ezels te lijf gaat.

Twee van de zes jonge ganzen die als ware ballerina's over Here Bugu trippelen.

Een paar van de grote schare scharrelkippen.
Nu zitten ze 's nachts nog op wiebelige takken,
binnenkort verhuizen ze naar de prachtige nieuwe kippenbehuizing.


De geiten, soms lijken het wel herten, in de Kanarie op weg naar een herder die ze meeneemt voor een paar maanden nu het gras overal hoog staat.


Een paar van de inmiddels 10 eenden. Ook zij hebben binnenkort een prachtige nieuwe behuizing rondom de visvijver.

Het vrouwtje van deze kalkoen ging eerst dood omdat ze op 24 eieren zat en weigerde te eten.
Daarna brak deze weduwnaar zijn nek toen hij krijgertje deed met de kippen. We hebben er goed van gegeten en wachten op nieuwe kalkoenen


Het pasgeboren lam Kadaffi, (vanwege zijn arrogante kop)
Hier is hij 1,5 week oud. wordt volgens mij een ram zo groot als een koe en maakt deel uit van de kudde van 10 schapen.

Madame Pompidou, de pelikaan.
Een vrolijke bewoonster van de pluimvee afdeling maar ze mag ook los rondlopen zolang ze maar niet gaat vliegen want dat zal haar zekere dood zijn. Ze verdwijnt dan gewoon in de pan want ze kunnen hier goed schieten.
Jaagt sinds kort fanatiek op Toubab, die ze wil opeten.


De nieuwste aanwinst, Toubab, een vriendje voor Tjakko, hoewel die er nu nog niets mee te maken wil hebben. Een krachtige, asseretieve  pup die een goede 2e waakhond moet worden.

En tot slot ons aller lieveling Tjakko, grote vriend van Sedou, bewaker van alle mensen en dieren op Here Bugu