zaterdag 30 november 2013

de lange reis terug .... deel IV aankomst op Here Bugu


Dag 22, zaterdag, einde van de reis

Woorden schieten te kort.
De laatste 50 km. wordt er druk getelefoneerd in het Bambara.
De grenspost voor Mopti kun je niet zomaar voorbij, bewapende militairen bewaken hem encontroleren personen en  auto’s. Als we de grenspost naderen zie ik de Kanari aan de andere kant van de slagboom staan en 4 juichende mannen ernaast. Baba stopt, ik spring de auto uit en ren over de grenspost. De militairen klappen. Alles en iedereen is voorbereid.

Hamza, Nianfo, Gourou en Alaissan

Dan rijden we naar Here Bugu. Halverwege het pad moeten we weer stoppen. Ik moet uitstappen en dan staat er een haag van mensen aan beide kanten van de weg met vlaggen, Sali en Sedou voorop met nepbloemen en een prachtig uitgesneden beeld.
Tot Here Bugu mensen, de kinderen van school, de jeugd, de vrouwen, de mannen en dan loop ik Here Bugu op. Overal weer klappende mensen. De stammen van de bomen zijn allemaal wit geverfd zoals ze doen als de president komt. Baba wist ook van niets. Afgelopen week hebben ze een commitee van ontvangst samengesteld en het programma georganiseerd zoals ze het kennen van officiele ontvangsten. 
Sedou en Sali staan langs de weg met nepbloemen en een houtsnijwerkSedou roept: daar is ze
 
het aanbieden van een glas water aan de reiziger

de bloemen en het kunstwerk van Sedou en Sali

 kinderen van de school met hun vlaggen (allemaal op zijn frans en niet op zijn nederlands)

het ontvangstcommiteemet Njaga, vrouw van Baba
met de buurvrouwen


met de jongeren

Baba wijst vanaf het dak van de kantine wat er allemaal gebeurt is
Er is zoveel gebouwd en gebeurt dat ik het niet kan overzien. Het is overweldigend en ongelooflijk. Wat hebben ze hard gewerkt en wat een ongelooflijk feest!!!!