maandag 14 januari 2013

De baarden moeten eraf!!!!!
We hebben gelukkig weer internet en volgen de gebeurtenissen op de voet op televisie, internet en per telefoon.
We hadden contact met Biba uit Gao. Zij vertelde ons dat er steeds bombardementen zijn op plaatsen waar de jihadisten zich ophouden. Deze sommeren ook de bevolking om de straat op te komen maar de bevolking verstopt zich in de huizen en de straten zijn leeg op de jihadisten na. Tot nu toe zijn ze veilig.

We maakten ons zorgen over onze groep Bella bij Sevare. Deze groep heeft al zoveel te leiden door de hongersnood. De meeste hebben geen identiteitspapieren en om eten te zoeken zwerven zij steeds rond wat nu heel gevaarlijk is. Bovendien zijn zij extreem bang voor de jihadisten, een deel daarvan waren hun vroegere slaveneigenaren. Zij zijn bang om onder hen weer in de slavernij terecht te komen.
Maar, vorig jaar februari maakten we met de groep van de windmolens van Here Bugu een excursie naar Segou en zorgden ervoor dat de twee Bella uit deze groep, Zin en Haruna, papieren kregen. Dat heeft ze nu gered.
Zin, de zoon van de chef vertelde ons het volgende:  “Vlak na jullie vertrek uit Mopti hebben Haruna en ik de moed opgevat om naar het hoofdbureau van politie te gaan en we hebben onze hulp aangeboden. We hebben gezegd dat we in de wijk van de Bella’s zullen surveilleren en alle eventuele infiltranten meteen melden. De militairen bezoeken ons nu regelmatig maar er zijn geen moeilijkheden en tot nu toe behandelen ze ons fatsoenlijk.”

De militairen zoeken nog steeds naar infiltranten, ook rondom Here Bugu, maar ze zijn niet het terrein opgekomen en vandaag, maandag is het werk hervat en zijn alle werkers met de pickup uit Mopti naar Here Bugu (10km) gekomen.
Wel hebben de militairen alle mannelijke inwoners opgedragen hun baard af te scheren. Ook onze metselaar Ben Laden, bijnaam voor Aligui, een schat van een man die door het werk op Here Bugu de strengere vorm van de islam had afgezworen, heeft zijn baard eraf gehaald.
De vraag is natuurlijk of de infiltranten nu ook hun baard afscheren.

Aluigi
buurman peul met zijn koetjes

Duidelijk is wel dat de gevolgen van de oorlog voor de bevolking onderling nog voor grote problemen gaan zorgen.
Baba vertrekt morgen met de bus, het zal geen makkelijke tocht zijn. Ik blijf nog hier en wacht af wat de komende dagen gaan brengen.
Here bugu, plaats van vrede, gaat door, mede dankzij alle mensen uit Nederland die helpen. 
geboorte van lammetjes gaat gewoon door