woensdag 4 februari 2009

Daarna ontmoetten we een oude man aan de oever van de Niger, niet ver van faroko, die alles wist van het kweken van medicinale planten en bomen en hoe ze toe te passen bij verschillende kwalen.hij gaat nu planten kweken voor ons nieuwe terrein en als ik in maart Marjamma ga ophalen heeft hij een grote bestelling klaar.Het was heerlijk toeven in zijn tuinen met geurige kruiden en vruchten.


de oude planter plukt geurige citroentjes voor ons

Njaga

Inmiddels ben ik terug, met vele verschillende gasten in huis uit Nederland en Koemba uit Parijs, een Malinese/Franse , die ik twee jaar geleden ontmoette. Sinds ik hier aangekomen ben komen er allerlei mensen op mijn pad, die me bezoeken, soms met waardevolle informatie, die iets van me willen of die zomaar even komen buurten. Het is een komen en gaan. Bovendien wordt er om de haverklap op de poort geklopt, kinderen die komen spelen, Sedou die twee per week het huis schoonmaakt en me helpt met allerlei klusjes en dingen waar ik niets van snap, een andere Sedou die zich opgeworpen heeft om twee maal per dag de planten te begieten, de electricien omdat voortdurend de stoppen doorslaan, de loodgieter omdat de ene kraan na de andere uit de muur komt en voor waterballet zorgt, de buurvrouw die de poorten openzet zodra ze hoort dat ik de auto start of aan kom rijden enzovoort enzovoort. Dan breng ik nog bezoeken aan Gogo, de burgemeestersvrouw en krijg van haar nuttige informatie over het boodschappen doen, haar schoonmoeder die me voorziet van verse kruiden die ik moet drogen en daarna drinken om gezond te blijven en Njaga, de vrouw van Baba en hun kinderen. Op de markt in Segou hebben we voor de familie twee nieuw ontwikkelde ijzeren kookpotten gekocht die veel minder hout gebruiken.
Tussendoor werk ik o.a. aan de rapportage van het werk van afgelopen jaar , heb gesprekken met de committees van Dialangou en bezoek regelmatig het nieuwe terrein. Daar moet een oplossing gevonden worden voor de Peulfamilies, nomaden, die bezit hadden genomen van de huisjes en het land voor hun vee en die nu een nieuwe plaats moeten krijgen elders voordat we met de schoonmaakwerkzaamheden kunnen beginnen. Na een betrekkelijk koele periode is de warmte inmiddels begonnen, 35 tot 40 graden. Yvonne