dinsdag 8 januari 2013

Een rustige nacht

Gister, maandag was een spannende dag. We hoorden dat er een eerste confrontatie was tussen het Malinese leger en de fundamentalisten, (die bestaan uit verschillende groeperingen die nu lijken samen te werken), zo'n 100 km hier vandaan. De Fundamentalisten, die het Noorden bezetten (2/3 e van Mali) eisen dat de islamitische wetgeving, de sharia,  opgenomen wordt in de Malinese grondwet.
Op 10 januari zijn er besprekingen tussen partijen onder leiding van de president van Burkina Faso (een buurland). We hebben de indruk dat de F. druk willen uitoefenen op deze besprekingen en daarom richting Mopti zijn getrokken, onder het dreigement dat ze Mopti zullen innemen, om een eerste confrontatie met het Malinese leger uit te lokken.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn is veel te vinden op internet over de uiterst complexe situatie waarin Mali zich nu bevindt.
Voor ons betekende het gister druk overleg over de te nemen maatregelen. Ik heb gezorgd dat iedereen telefoonkaarten heeft, zorg dat de telefoons opgeladen zijn, en sta in contact met verschillende mensen.
Ik wil op internet niet teveel uitweiden maar zal de komende tijd kleine verslagjes schrijven over de situatie.
Als ik weg moet zal ik in eerste instantie naar Bamako uitwijken. Vanochtend leek alles rustig dus gaan we gewoon aan het werk.
fotoos volgen, internet is te zwak nu.