dinsdag 6 maart 2012

het inkopen van onze rijst

maandagavond 5 maart is 8.571,- euro binnen

De grote pinasses, die elk wel 2 ton rijst kunnen vervoeren, komen over de Niger vanuit het oosten, Mopti binnen gevaren en blijven in het midden van de haven liggen.Het is heel druk langs de oevers. De handelaren hebben overal hun mannetjes. Veel rijst wordt al ingekocht op de grote rijstvelen richting Timbouctou. De rijst is geoogst door seizoenarbeiders, waaronder veel Bella, die onder erbarmelijke omstandigheden het werk doen. Op de velden staan machines die de rijst pellen. De gepelde rijst gaat in de zakken en het afval, de "son de riz" in andere zakken. Dat wordt gebruikt als diervoedsel. De handelaren kopen het daar ter plekke al op.
Als de boten de haven binnenvaren zijn veel zakken al gemerkt en dus verkocht.
Baba heeft een tussenpersoon gevonden, een vrouw, die de boten langsgaat en de rijst voor ons koopt. de zakken worden in de boot gemerkt.


De zakken, 100 kilo, worden stuk voor stuk de kant opgedragen en met kleine karren vervoerdHier staat de oogst die vandaag is binnengekomen en verdeeld wordt over de opkopers.


een deel van de 2 ton die Baba vandaag gekocht heeft met ons merk. Straks komt de tractor met aanhanger ze ophalen.

de rijst arriveert op Here Bugu en wordt de opslag ingedragen.


Door de actie Geef met Graan kunnen we nu een begin maken met het inkopen van de rijst en straks ook gierst. De arme mensen kunnen alleen per dag of per paar dagen rijst kopen, het zijn allemaal dagloners zonder reserves. als straks de prijzen exploderen door het tekort aan rijst kunnen zij niets meer kopen. Met steun van jullie allen kunnen we dat voorkomen voor de families rondom Here Bugu. 1 ton rijst, 1000 kilo, kost 1200 euro